ojpadel

Racket guide

Ett av det mest frekventa ämnena att diskutera inom padel är val av racket. Ojpadel får ofta frågor om vilket racket vi rekommenderar. Vi vet att valet kan vara svårt och att utbudet av racket inte alltid gör valet lättare. Det är många aspekter som ska beaktas och informationen ute på nätet är omfattande. Val av racket är oftast personligt och olika personer gillar olika racket. Vi kommer nedan lista viktiga saker vid köp av raket. Främst berörs dessa 4 områden:

  • Form
  • Balans
  • Vikt
  • Material
racket guide

Racketens form

Padelracketar delas i stort sett upp i tre olika former; runt, droppformat eller diamantformat. Vanligtvis ser man på racketens utseende vilken form det har men i en del fall är det svårare. Då formen på träffytan har ganska stor påverkan på känslan i racketen blir följande ganska intressant. Bilder nedan illustrerar respektive forms utseende samt egenskaper:

Diamant

Diamant format rack

Padelrack med diamantform har ”sweet spoten” högt upp, nära toppen på racketen. Racketen kan upplevas svårspelat men genererar ytterligare kraft i slagen. Diamantformade racketar passar många gånger en aggressiv spelare som ofta avgör bollar framme vid nät. Konverterade tennisspelare har ofta diamantformade racketar närmast hjärtat, då racketens egenskaper efterliknar tennisens.

 Exempel på racketar med diamantform:

 

Dropp

Dropp format racket

Ett droppformat racket (ibland även kallat hybrid) är ett mellanting mellan det runda och det diamantformade. I ett droppformat padelracket ligger ”sweet spot” något högre upp än i det runda racketen men inte lika högt som i det diamantformade. Droppformade racketar brukar ofta uppskattas av personer som gillar att variera sitt spel mellan det defensiva och det aggressiva. Du får ett racket som ger kontroll i slagen men som samtidigt genererar bra kraft i de dödande slagen.

Rund

Rund racket

Till skillnad från ett diamant format rack så har runda racket ”sweet spoten” långt ner i racketen, närmare handtaget. Utfallet blir ett som racket som upplevs lättare att manövrera och som ger en ökad känsla i slagen. Runda racketar brukar passa mer defensiva spelare som gillar att ligga nära glaset och plocka bollar. Runda racketar brukar också ofta uppfattas som följsamma och mer lättspelade. Detta gör att runda racketar ofta passar bra till de som inte har spelat så mycket padel, men används också av spelare i världseliten.

Balans

Balansen på ett padelracket kan vara hög, medel eller låg. Ett racket upplevs olika beroende på var balanspunkten sitter. Ett racket som har en låg balans punkt, dvs balanspunkt närmare skaftet, ger ett rack som upplevs lättare. Ett racket som har en hög balans blir mer topptungt och kan komma att upplevas som tyngre att svinga. Topptunga raketer är oftast sedda som mer offensiva, då kraften ökar vilket hjälper effekten i smashfaktorn samt kraften på träffarna. 

Diamantformade racketar är som regel topptunga, medan runda racketar har en låg tyngdpunkt och droppformade är oftast en blandning av dessa. Racketar med en låg balans kan upplevas lättare att manövrera vid volleyspel och kallas ofta för kontrollracket. 

 

Vikt

Padelracketar väger alltmellan 340-385 gram. Kan tyckas vara marginella skillnader men icke. Ett tyngre racket ger mer kraft i slagen men blir samtidigt svårare att manövrera och kan upplevas tungt. Ett lättare racket blir enklare att hantera och ger därför bättre kontroll i dina slag.

Vid eventuella problem med tennisarmbåge rekommenderas ett lättare racket som minskar belastningen på armbågen. Det finns även racketar med specialutformade material som skall minska vibrationerna, vilket ska minska risken att få tennisarmbåge.

Material

Träffytans material är olika beroende på prisklass och racket. Enklare modeller är generellt gjorde i glasfiber medans de dyrare ofta är av kolfiber eller kolfiber/glasfiberblandning. Kolfiber har olika egenskaper. Vanligast är 3K Karbon, men en del mer exklusiva rack som exempel Siux Pegasus Luxury  har 24k. Ytan på padelracketen brukar benämnas som hård eller mjuk yta. En hård yta ger kraft och lite mindre kontroll medan det då är tvärtom med en mjuk yta. Vissa modeller har även en rugggad/sträv yta. Enligt vissa ger en sträv yta bättre skruv på bollen.

Summering:

Är du en ny kan du med fördel välja ett rundformat padelracket med lägre vikt. I takt med tiden kan du köpa tyngre racket. Så generellt runda racket för nya spelare, droppformat för lite mer avancerad allround spelare och diamant formade till avancerade offensiva spelare.

Vanliga frågor

Ska jag välja mjukt eller hårt racket?

Vi rekommenderar nya spelare att välja ett mjukt racket, då det hjälper att få fart på bollen. Ett mjukt racket passar bra när du möter hårda bollar vid nät och passar generellt lite mer defensiva spelartyper. Ett mjukt racket absorberar vibrationer på ett bra sätt, vilket exempelvis förebygger problem med tennis armbåge. Hårda racketar passar generellt bättre för lite mer erfarna spelare. Hårda racketar får en god rekyl som leder till mer kraft och hastighet i slagen. Utöver att ett hårt racket är mer kraftfullt så får skickliga spelare dessutom en bra kontroll på slagen. 

Vilket padelracket passar mig?

Det krävs ett situationsanpassat svar och  beror självklart på olika omständigheter. Som ny spelare rekommenderar vi dock ett mjukare padelracket. Racket skall inkludera en rund form och låg balans. Ett lättare padelrack är att föredra för att underlätta manövreringen. Som medel- eller avancerad spelare har sannolikt materialet, balansen och sweetspot en större påverkan på vilket padelracket du ska välja. Vår erfarenhet är att avancerade och medelspelare tenderar att välja mer topptunga racketar med mindre sweetspot. Har du frågor eller funderingar så hjälper vi gärna till.

Jag har problem med tennis/padel armbåge, vilket rack passar?

Det är dessvärre en vanlig åkomma inom racket sport och mindre kul. Men som tur är finns möjligheten att förebygga och undvika. Smärtan beror på en sena i armen som är överbelastad och beror inte allt sällan på att spelarens padelrack är för hårt och/eller för framtungt. Padelrack som har en mjuk kärna, låg balans och lägre vikt kan underlätta vid tennisarmbåge och padelarmbåge. Men ibland är tråkigt nog det bästa att vila från padel ett tag.