ojpadel

OJpadels Sko Guide

Padel är en sport med korta snabba vändningar, många hopp och lite olika underlag på banorna. Dessa komplexa moment gör valet av padelskor väldigt viktigt. Vi rekommenderar att använda skor utformade för padel. Helt enkelt för att olika skor fyller olika syften.

Du behöver givetvis inte köpa ett par padelskor dom första gångerna, men för att främst undvika eventuella skador men också skapa bästa möjliga förutsättningar förespråkar vi en padelsko. Exempelvis är löparskor utformade för att gå rakt fram och också bäst på det! Tyvärr är löparskorna inte lika stabila om du rör dig i sidled. En padelsko gör att du kan röra dig mjukare, snabbare och lättare, samtidigt som du reducerar skaderisken.

 

Sko Guide Padel

Vad skiljer padelskor åt?

Skillnaden mellan olika padelskor är inte stor, dock kan sulorna variera. En så kallad fiskbenssula passar bäst för sandiga banor, medans en så kallad mondosula passar bättre på sandiga banor.

Är det skillnad på tennisskor och padelskor?

Flertalet tennisskor går att använda som padelskor! Skillnaden är inte så stor, men några delar är viktiga att se på. Stabiliteten är som regel samma i en padelsko och en tennissko. Det som skiljer sig mellan de renodlade modellerna är främst sulan och men även rörligheten. Men en tennissko anpassad för grustennis fungerar på padelbanan tack vare fiskbensmönstret i sulan.

Både tennis- och padelskor är designade för att kunna förflytta sig i olika riktningar och stabiliteten är därav likartad. Renodlade padelskor har något hårdare sula för att underlätta vridningar exempelvis nere i hörn.  Padelskon har också en mjukare överdel då fotrörelserna kan se lite annorlunda och att fokus ligger på smidighet. 

Vilken padelsko ska jag ha?

Beror självklart på individuella preferenser liknande valet av rack! Men viktigt att beakta vilken sula skon har, vilken passform som är optimal för din fot samt vilken stabilitet den ger. Har banan mycket sand vill man inte glida och vid mindre mängd sand vill man inte fastna. Dämpning och bredd i padelskor är också centrala aspekter att ta i omtanke.

Sulan för padelskor kan skilja sig år men är tämligen lik sulorna som finns hos tennisskor(främst gruskor). Padelskor som liknar liknar tennnisskor har då ett fiskbensmönster som ger bästa möjliga grepp på en bana med mycket lös sand, likt en tennisbana.

En renodlad padelsko har många gånger en sula mindre fiskbensmönster, men istället ett inslag av små knoppar som underlättar start/stopp. Tämligen viktig komponent vid padel spel och också blivit en populär sula.

Jag har problem med fötterna, har ni några tips?

Padeltillverkarna är medvetna om detta och padelskor är byggda för stabilitet i sidled. Ett tips är att välja skor som har en utbuktning på utsidan av skon då det ger ökad stabilitet i sidled. I övrigt kan vi rekommendera att tejpa foten eller använda ett fotledsskydd för extra stabilitet runt fotleden. 

Har du fler frågor eller funderingar om skor eller annan utrustning, ta kontakt!